Lieve collega

Lieve collega,

Mijn naam is Tineke Verdoes en lesgeven is mijn passie. Het sijpelt door mijn aderen, resoneert in al mijn cellen en vult mijn dagen. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen dan lesgeven. Soms merk ik dat ik een half lectoraat sta te geven tegen een goede vriend uit een van mijn laatst gelezen boeken of trek ik mijn vriendin aan haar jasje om haar mede te delen dat dit of dat echt goed kan helpen tijdens de begeleiding van haar schoolgaande kind. Soms doceer ik per ongeluk thuis aan de eetkamertafel of staan er weer eens allemaal kinderen om me heen in de dierentuin, omdat ik zo enthousiast aan mijn neefje aan het uitleggen ben hoe een … (ach, vult het maar in) leeft/eet/poept.

Oeps, denk ik dan vaak: I dit it again! Maar tegelijkertijd wil ik dit niet denken. Ik ben geboren om les te geven. Ik geniet enorm van dit soort momenten en ben dan helemaal in mijn element. Alles vervaagt, de tijd bestaat niet meer en ik zit in een flow. Eigenlijk is het mijn ultieme kick. Een intens geluksgevoel overspoelt mij. En vandaag ga ik hardop zeggen hoe trots ik er op ben dat ik zo graag lesgeef.

Ook in de klas heb ik deze ervaringen gehad. Het moment dat mijn kleuters aan de haal gingen met mijn zorgvuldig voorbereide les en we uiteindelijk veel interessante dingen hebben gedaan, omdat ik nederig heb toegekeken wat WE allemaal leerden. Of dat ene ‘Eureka’ moment als Jantje of Pietje ineens doorhad hoe een staartdeling werkte. Die keer dat ik mijn begrijpend leestoetsen had nagekeken en iedereen flink omhoog was gegaan. Of dat de bel door de school heen schalde en ik oprecht de tijd was vergeten omdat we samen zo gefascineerd naar een aflevering van het ‘Liefdespaleis’ zaten te kijken. Ook op deze momenten vervaagt alles en bestaat de tijd niet meer. Ook hier word ik overspoeld door een intens geluksgevoel. En ineens besef ik: ik maak het verschil!

Voor de duidelijkheid… ik realiseer me dat ik meer uren heb lesgegeven zonder deze kick dan met, maar ik weet dat het weer gaat komen. Nu of over 5 jaar, het gaat komen. Deze zekerheid zorgt ervoor dat het vuur in mij blijft branden. Daarnaast denk ik dat ik me soms te weinig bewust ben van de momenten waarop ik het verschil heb gemaakt. Ik kan ze dus lang niet allemaal omzetten in brandstof.

En hier zit dan ook de noodzaak om te starten met het initiatief www.leerkrachtenmakenhetverschil.nl. Momenteel ligt ons vak, het vak waarvan ik houd, behoorlijk onder vuur. Elke dag lees ik via social media of in de krant berichten die me zo intens verdrietig maken. Natuurlijk ben ik voor klassenverkleining, moet er een goede financiële vergoeding komen voor leerkrachten, is de werkdruk hoog en mogen we de minister uitnodigen om positief over ons vak te spreken. Maar wat me echt verdrietig maakt, is dat de verhalen over onze passie ontbreken. Waar zijn de verhalen over dat ene moment waarop jij en ik het verschil maakten? Tellen die niet mee? Zijn we zo streng voor onszelf geworden dat we vooral kijken naar wat beter kan en vergeten we te kijken naar ons succes? Ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt. Ik was en ben nog steeds bang dat mensen me zouden afvallen als ik sprak over het moment waarop ik het verschil heb gemaakt. Daar heb je haar weer met haar verhalen van heldendom! Ik heb me kleiner gemaakt dan noodzakelijk. En met mij doen veel leerkrachten, om geheel eigen redenen, dat ook.

Tijd om ook eens de andere kant te belichten, want ik weet dat die er is. Dat ene moment dat JIJ (ja, JIJ met hoofdletters, we hebben ons al te lang klein gehouden, we zijn al te lang bescheiden geweest) het verschil maakte! Het is nodig dat jij die momenten met ons deelt.

Ik vind het enorm spannend om met dit initiatief te starten. Sommigen van jullie hebben mij al gesproken hierover en hebben waarschijnlijk een idee. Toch is de noodzaak om te starten groter dan de angst om te falen. Dus zet ik vandaag de eerste stap en hoop ik dat je mijn uitnodiging van harte aanneemt.
Laten we samen het verschil maken en social media overspoelen met heerlijke, herkenbare en bijzondere momenten waarop jij als leerkracht het verschil maakt.

 Stuur jouw bijdrage naar info@leerkrachtenmakenhetverschil.nl

Met warme groet,
Tineke Verdoes

 

Powered by WordPress. Designed by WooThemes