Beste ouder

Beste ouder,

Mijn naam is Tineke Verdoes en lesgeven is mijn passie. Het sijpelt door mijn aderen, resoneert in al mijn cellen en vult mijn dagen. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen dan lesgeven. Soms merk ik dat ik een half lectoraat sta te geven tegen een goede vriend uit een van mijn laatst gelezen boeken of trek ik mijn vriendin aan haar jasje om haar mede te delen dat dit of dat echt goed kan helpen tijdens de begeleiding van haar schoolgaande kind. Soms doceer ik per ongeluk thuis aan de eetkamertafel of staan er weer eens allemaal kinderen om me heen in de dierentuin, omdat ik zo enthousiast aan mijn neefje aan het uitleggen ben hoe een … (ach, vult het maar in) leeft/eet/poept.

Oeps, denk ik dan vaak: I dit it again! Maar tegelijkertijd wil ik dit niet denken. Ik ben geboren om les te geven. Ik geniet enorm van dit soort momenten en ben dan helemaal in mijn element. Alles vervaagt, de tijd bestaat niet meer en ik zit in een flow. Eigenlijk is het mijn ultieme kick. Een intens geluksgevoel overspoelt mij. En vandaag ga ik hardop zeggen hoe trots ik er op ben dat ik zo graag lesgeef.

 

En er zijn veel meer collega’s die dit ook voelen en net zo leven als ik. Ze zijn vaak onzichtbaar, maar ze zijn er wel! Denk eens aan de leerkracht die net dat extra stapje heeft gezet om jouw zoon de passie voor techniek bij te brengen of de leerkracht die, zonder dat jij het weet, van zijn eigen geld dat geweldige voorleesboek heeft weten te bemachtigen. Of de juf (ik!) die elke ochtend haar fietstassen volpropte om van de schooldag weer een feestje te maken.

En hier zit dan ook de noodzaak om te starten met het initiatief www.leerkrachtenmakenhetverschil.nl.  Momenteel ligt mijn vak, het vak waarvan ik houd, behoorlijk onder vuur. Elke dag lees ik via social media of in de krant berichten die me zo intens verdrietig maken. Natuurlijk ben ik voor klassenverkleining, moet er een goede financiële vergoeding komen voor leerkrachten, is de werkdruk hoog en mogen we de minister uitnodigen om positief over het vak te spreken. Maar wat me echt verdrietig maakt, is dat de verhalen over de passie ontbreken. Waar zijn de verhalen over dat ene moment waarop mijn collega’s en ik het verschil maakten? Tellen die niet mee? Zijn we zo streng voor onszelf geworden dat we vooral kijken naar wat beter kan en vergeten we te kijken naar ons succes? Ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt. Ik was en ben nog steeds bang dat mensen me zouden afvallen als ik sprak over het moment waarop ik het verschil heb gemaakt. Daar heb je haar weer met haar verhalen van heldendom! Ik heb me kleiner gemaakt dan noodzakelijk. En met mij doen veel leerkrachten, om geheel eigen redenen, dat ook.

Ook als moeder was en ben ik soms nog schuldig. Ook ik was geneigd om vooral te kijken naar wat er tijdens de schoolloopbaan van mijn kinderen allemaal niet goed ging. Ik haatte de zin: “Maar ik heb meer kinderen in mijn klas dan alleen die van jou!”. Ik minachtte als moeder het huidige systeem van niveauwerken en de stoom kwam me na een ‘tien minuten gesprek’ uit de oren! Ook tijdens de koffie of verjaardagsfeesten was ik geneigd om mee te gaan in de negatieve sfeer rondom toetsen, rapporten en het niet gezien worden van mijn kind. En toch, als ik diep in mijn hart kijk, kan ik niets anders dan bewondering hebben voor al die mooie mensen die mijn kinderen lesgeven. Ik ben immers, zoals mijn zoon zei toen hij 7 jaar was, de moeder en niet de juf. En als ik dan luister naar de mooie verhalen die mijn kinderen vertellen over de fijne momenten die ze op school hebben beleefd en de manier waarop ze over hun juf (die toch echt de liefste is!) praten… dan besef ik ineens dat ook zij het verschil maken. Het verschil voor mijn kinderen. En dat zeg ik ze niet vaak genoeg!

Ik vind het enorm spannend om met dit initiatief te starten. Sommigen van jullie hebben mij al gesproken hierover en hebben waarschijnlijk een idee. Toch is de noodzaak om te starten groter dan de angst om te falen. Dus zet ik vandaag de eerste stap en hoop ik dat je mijn uitnodiging van harte aanneemt.

Laten we samen het verschil maken en social media overspoelen met heerlijke, herkenbare en bijzondere momenten waarop die ene leerkracht het verschil maakt voor jouw zoon of dochter.

Stuur jouw bijdrage naar info@leerkrachtenmakenhetverschil.nl

Met warme groet,

Tineke Verdoes

 

 

Powered by WordPress. Designed by WooThemes